Odpust w Patronalne Święto naszej Pani Bogoryjskiej
Tydzień poprzedzający ten wyjątkowy zbieg naszych parafialnych świąt był pełen wspomnień i odniesień do aktu koronacji, jaki się dokonał w sierpniu 2010 roku u nas i w nas samych. Przy okazji różnych wystąpień nasi duszpasterze nawiązywali do rangi przeżytych wtedy i wciąż przeżywanych od nowa poruszeń, choćby z okazji ustanowionego wtedy i zyskującego na znaczeniu z biegiem lat odpustu.
Szczególnie dużo miejsca poświecił temu zdarzeniu ksiądz kanonik Andrzej Wierzbicki - kustosz naszego Sanktuarium w czasie wieczornego czuwania modlitewnego kończącego się Apelem Jasnogórskim, w wigilię rocznicy koronacji. Zebrani wysłuchali słów ks. proboszcza i zapewne odświeżyli swoje własne wspomnienia. Podobnie uczyniłem i ja piszący te słowa, przywołując w pamięci to, co pisałem o samym wydarzeniu Koronacji : http://tatulowe.blog.onet.pl/2010/08/25/koronacja/
... Ostatnia niedziela sierpnia obchodzona jest w mojej parafii jako Święto Matki Boskiej Pocieszenia, której wizerunek od blisko 400 lat stanowi serce ołtarza głównego naszego barokowego kościoła. Obraz namalowany przez Jana Sochera poza tym, że jest piękny posiada jeszcze tę szczególną cechę, że oczy Matki Boskiej patrzą na każdego z nas niezależnie od miejsca, które zajmiemy w kościele. Ten fizycznie odczuwalny kontakt wzrokowy z Panią Bogoryjską sprawia, że odczuwamy coś, jakby szczególne zainteresowanie Naszej Matki sprawami z jakimi do Niej przychodzimy. Takie to przecież zwyczajne i bliskie wszystkim ludziom uczucie. Idziemy do kościoła, do Matki?
?która wszystko rozumie,
Sercem ogarnia każdego z nas.
Ona zobaczyć dobro w nas umie
Ona jest z nami w każdy czas?
Ileż pieśni i modlitw słyszanych w kościele tę właśnie relację podkreśla. Relację Dobrej Matki i dziecka, któremu różne rzeczy się przytrafiają, ale zawsze jest otoczone matczyną miłością i wyrozumiałością . Tu wystarczy przyjść, uklęknąć i już w czasie odsłaniania przy dźwiękach fanfar obrazu, aby w czasie pieśni powitalnej wyśpiewać swoją prośbę:
Witaj Bogoryjska,
Matko jedyna,
Uproś nam łaskę
U swego Syna?
Dla uświetnienia obchodów patronalnego święta naszej Bogoryjskiej Pani Matki Bożej Pocieszenia został zaproszony Ks. prof. Ignatianum Dr hab. Krzysztof Śnieżyński - Kierownik Katedry Filozofii Boga i Religii w Instytucie Filozofii Akademii Ignatianum w Krakowie. Przewodniczył on dwóm niedzielnym mszom świętym i wygłosił na nich homilie z niezwykle szczegółowo udokumentowaną łaską pocieszenia jakiej my tu w Bogorii możemy doświadczać. Już we wstępie do swoich rozważań powiedział:
Umiłowani przez Boga!
Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Matki Pocieszenia w Bogorii obchodzi dziś swoje święto. Chrześcijan, którzy się tu codziennie modlą, skłania to do namysłu nad tym, czym jest pocieszenie w życiu człowieka religijnego i to jak takie pocieszenie religijne jest rozumiane we współczesnej kulturze. Spróbujmy dziś razem się z tym zmierzyć.
W naszym rozmyślaniu poczynimy wspólnie sześć kroków:
- Aby nasze rozważania nie były jałowym mędrkowaniem, przyjrzymy się najpierw świadectwu pocieszenia
religijnego, które nam pozostawił ojciec zachodniego katolicyzmu św. Augustyn; - Zastanowimy się nad tym, skąd Augustyn wiedział, że to, czego doświadczył, było
naprawdę pocieszeniem Bożym, a nie jego własnym wymysłem; - Jak mamy słuchać Boga, aby dotarło do nas Jego pocieszenie?;
- Czy możemy mieć jakąś pewność, że to właśnie Bóg do nas przemawia i nas pociesza?
- Co z ludźmi, którzy uważają, że pociecha religijna jest wymysłem ludzi życiowo niezaradnych?
- Jak w naszym rozumieniu pocieszenia Bożego może nam pomóc Maryja, Matka Pocieszenia?
Bardzo interesujące rozwinięcie rozważań poczynionych w tych zasygnalizowanych jedynie 6 krokach znajdziemy w zakładce do strony parafii pod nazwą Czytelnia, gdzie znajdzie się pełny tekst omawianej homilii.
Dla pełniejszego objaśnienia samej natury pocieszenia jako potrzeby współczesnego człowieka, w tej samej Czytelni został umieszczony komentarz naszego parafianina dr Piotra Duchlińskiego pracownika Katedry Etyki tej samej uczelni, stanowiący dopełnienie treści homilii. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z tymi tekstami.
Załaczniki:
1.Homilia o pocieszeniu /Bogoria 29-30 sierpnia 2014 r./ ks.dr hab. Krzysztofa Śnieżyńskiego
2.Komentarz do święta o Pocieszeniu Matki Bożej dr Piotr Duchliński
Tekst: Cz. Brudek